Bakım

YER HAZIRLIĞI
Hazır çim, don olmadığı müddetçe her mevsim uygulanabilir. Ancak aşırı sıcak ve kurak dönelerdeki uygulamalar daha özenli yapılmalıdır.

MEVCUT ÇİMİN KALDIRILMASI
Mevcut çim ve yabani otlar, 2-3 cm kökleri ile beraber, çim kalıp makinası veya çapa-kürek yardımı ile bahçeden kazınarak atılmalıdır.
Zaman sıkıntısı olmayan yerde, uygun dozda total herbisit kullanarak yabani ot ve çimler kurutulur, daha sonra bitki artıkları toplanarak bahçeden atılır.

DRENAJ
Bahçede su birikintilerini önlemek için uygun şekilde yüzey drenajı için eğim verimli, yeterli değilse yer altı drenaj yapılarak olası su birikimi, göllenmeler ortadan kaldırılmalıdır.

SULAMA ALT YAPISI
Yaz döneminde su ihtiyacını düzgün bir şekilde karşılamak için, bahçenize otomatik sulama sistemi kurulmalı veya uygun yerlere musluk çıkışları yapılmalıdır.

TOPRAK HAZIRLIĞI
İyi toprak ve toprak hazırlığı, çimin yıllarca sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar. Hazır çimin uygulanacağı toprağın 10-15 cm’lik sathı, milli, kumlu ve organik maddece zengin olması idealdir. Torakta 2-3 cm çapında daha büyük, moloz, taş, çakıl, odun parçaları, bitki artıkları tırmıkla toplanarak dışarı atılmalıdır.
Mevcut toprak zenginleştirilmek yada çukur alanları doldurmak için, organik maddece zengin, milli toprak ilave edilir.
Tesviye, mevcut veya ilave edilen toprak tırmık yardımı ile düzeltilmelidir. Yüzey su akıntısı göz önünde bulundurularak bahçeye eğim verilir ve yüzey drenajı sağlanmalıdır.
Sıkıştırma; tesviye edilen toprak, ağır bir silindirle sıkıştırılmalıdır. Dolgu yapılan yerlerde, su dibine işleyinceye kadar bolca sulanmalı ve toprağın çökmesi sağlanmalıdır. Çöken yerler tekrar tesviye edilmelidir.

GÜBRELEME
Çim uygulamasından hemen önce, çimin köklerinin hızlıca toprağa bağlanması ve aşağılara inmesi için, dengeli NPK, Mineral ve Organik madde içeren gübrelerden 100 m² ye 5 kg dozda uygulanmalıdır.

UYGUMALA
Uygulama, uzak köşeden başlatarak, geri doğru uygulanmalıdır. Yürüyüş yollarına paralel ve şaşırtma deseni şeklinde uygulanmalıdır. Kenarlar üst üste gelmeli veya aralar açık bırakılmamalıdır.
Uygulama sırasında tesviyenin bozulmamasına dikkat ediniz, bozulursa hemen tırmıkla düzeltiniz. Ek yerde boşluk olmamalıdır. Bitiş bölgesindeki yanaklar açıkta bırakılmamalı, çapa-kürek yardımı ile toprakla kapatılmalıdır.

SULAMA
Çimlerin yüzeyi ve toprağın altı tamamıyla nemli olması için bol sulanmalıdır. Çimlerin hepsi uygulansın diye beklemeden, uygulanan bölüm hemen sulanmalıdır. Çimler suyu yapraktan da alır, dolayısıyla mutlaka yağmurlama şeklinde sulanmalıdır. Sıcak havalarda bir yandan hazır çim uygulanır, bir yandan hortumla yağmurlama şeklinde sulanmalıdır.

  • Çimler 7-10 gün boyunca üzerine basılmamalı, sadece sulanmalıdır. İlk 2-3 gün, hava sıcaklığına ve rüzgâra bağlı olarak sabah, öğlen, akşam günde 2-4 defa sulanmalıdır. Ana toprak iyice suya doyuncaya kadar sık sık azar azar sulanmalıdır.
  • İyi sulama, hazır çimlerin düzgün bir şekilde toprakta köklenmesi için şarttır.
  • Sıcak dönemdeki uygulamalarda, bir taraftan uygulama, diğer tarafta sulama yapılmalıdır. Yeni uygulanan hazır çimlerin kökleri kesildiğinden normalden çok kısadır, dolayısı ile su ihtiyacını kısacık kökleri sağlamak zorundadır. Bu nedenle toprağa bağlanıncaya kadar asla susuz kalmamalıdır.
  • Sulama mutlaka yağmurlama şeklinde ve toprağın 20-30 cm aşağısı iyice ıslanacak şekilde yapılmalıdır.
  • Hazır çimlerin köşeleri kaldırılarak, toprağın sulanıp sulanmadığı kontrol edilir.
  • Sulama günün her saatinde yapılabilir, ancak sabah ve akşam saatlerinde yapılırsa su kaybı minimum olur.
  • Uygulamadan sonra yağmur yağsa bile, su ihtiyacı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hazır çimler toprağa serildikten sonra ilk iki hafta sık sık sulanmalıdır.
  • Çim kökleri toprağa bağlandıktan sonra sulama tedrici bir şekilde azaltılır.
  • Tesis olan çim gün aşırı veya 2-3 günde bir veya gün aşırı sulanır.
  • Aşırı sulama göllenmelere ve zeminin gevşemesine neden olur. Dolayısıyla da kullanım kısıtlanmış olur. Ayrıca aşırı sulama mantari hastalıklara neden olur.

BİÇİM
Hazır çimler, çeşidine bağlı olarak, ideal boy 3-5 cm aralığında biçilmiş şeklinde sizlere teslim edilir.
Ancak ilk biçim, yüksek yapılmalıdır. Biçim yüksekliği çimin boyundan 1/3 den fazla olmamalıdır. Çimler 8-10 cm gibi çok boylanırsa, birden kısaltılmamalıdır. Kademeli olarak,1-2 gün ara ile azar azar biçilmeli ve ideal boyuna düşürülmelidir.
Biçim sıklığı, çimin boylanmasına göre düzenlenir. Gübreleme sonrası, ilkbahar-sonbahar ve yağışlı havalarda da çimin boylanması hızlanır. Dolayısıyla bu dönemlerde çimler daha sık biçilir. Yazın sıcak havalarda çimin boylanması yavaşlar. Kısaca çim boylandıkça biçilmelidir, asla sadece hafta sonu veya haftanın belli günü şeklinde düşünülmemelidir. Biçim, çimin sıklaşması ve güzel görünümü için çok gerekli bir bakım yöntemidir. Biçme sırasında çimin yaprakları kuru olmalı, yaz döneminde akşam üstü serinliğinde biçilmeli ve ardından sulanmalıdır. Çim biçme makinasının bıçakları sık sık kontrol edilmeli ve bilenmelidir. Kör bıçaklar çime zarar verebilir. Çimlerin yapraklarında sararma ve kurumalar meydana gelebilir.

GÜBRELEME
Çim, sık biçilmesinden dolayı, besin kaybına en çok maruz kalan bitkidir. Dolayısıyla doğru ve düzenli gübreleme gerekmektedir. Sağlıklı ve güzel görünümlü çim için gübreleme şarttır. Başta ilkbahar olmak üzere, çimin aktif büyüme dönemlerinde dengeli NPK, mineral ve organik madde içeren çim gübresini 100 m² ve 5 kg dozda, 30-45 günde bir uygulanması tavsiye edilir.

BAKIM

  • Bahçenize tesis edilen çim, uzun süre güzel ve sağlıklı kalması için düzenli ve doğru bakım yapılmalıdır.
  • Gerektiğinde sulama: Toprak nemini kaybettiğinde, en fazla günde bir, ideali 2-3 günde bir yağmurlama şeklinde, derin sulama yapılmalıdır. Sabah erken saatlerde veya akşam güneş batımından sonra toprağın 10-15 cm altı ıslanacak şekilde sulama yapılmalıdır.
  • Düzenli biçim: Boylanmasına bağlı olarak, gerekirse 2-3 günde bir biçilmelidir. Çimler biçildikçe sıklaşır ve gürleşir. Çim türüne ve iklime göre değişmekle beraber, çimin boyu sıcaklarda yüksek, soğuk havalarda kısa olmalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında çimin boyu 4-6 cm sonbahar-kış aylarında 3-4 cm olabilir. Biçim yüksekliği, çimin boyundan 3/1 ünden fazla olmamalıdır.
  • Düzenli gübreleme: İlkbahar (Şubat-Mart-Nisan-Mayıs) ve sonbahar (Ekim-Kasım-Aralık ) aylarında NPK+mineral ve organik madde içeren gübreleri ayda bir uygulamak gerekir. Yaz döneminde ise Azot (N) ihtiva eden gübreler, ayda bir uygulanması tavsiye edilir. Gübreleme, çimleri biçtikten sonra akşam serinliğinde, düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Uygulamadan hemen sonra bolca sulama yapılmalıdır.